مرکز آموزش هوانوردی پارسیس در سال 1389 با هدف آموزش ‌و پرورش نیروی انسانی متخصص به همت احمد رحمانی (رئیس هیئت‌مدیره) و مرحوم خلبان مجید یوسفی مهر (مدیرعامل) تأسیس گردید و به جهت آموزش دوره‌های زمینی و پروازی خلبانی شخصی (PPL)، تجاری (CPL)، پرواز با دستگاه (IR) و آموزش معلم خلبانی (AFI) و با اخذ موافقت اصولی از سازمان هواپیمایی کشوری و با اهداف کمک به خصوصی‌سازی حوزه آموزش هوانوردی و آماده کردن کادر پروازی مجرب برای شرکت‌های هواپیمایی و اشتغال‌زایی در این بخش شروع به فعالیت نمود.

گالری

اطلاعات تماس

021-47289

تهران -اتوبان شهید همت -اتوبان ستاری جنوب -بلوار لاله -خیابان مجاهد کبیر شمالی نبش لاله نهم پلاک 14 طبقه سوم
Unit 3,No 14 ,north mojahed Kabir Blv ,laleh st , south Exp, Hemat Exp .Tehran.IRAN

Info@parsisaviation.com

پروژه هوانوردی

چگونه می‌توانید موفقیت پروژه هوانوردی را با استفاده از شاخص‌های کلیدی اندازه‌گیری کنید.

موفقیت پروژه هوانوردی را چگونه میتوان با استفاده از شاخص‌های کلیدی اندازه‌گیری کرد؟

موفقیت پروژه هوانوردی

اول ایمنی

ایمنی در هوانوردی حیاتی‌ترین شاخص برای موفقیت پروژه است. هنگام ارزیابی یک پروژه، تعداد حوادث ایمنی در طول و پس از اجرا را در نظر بگیرید. یک پروژه موفق در هوانوردی باید به کاهش خطرات بالقوه و بهبود پروتکل‌های کلی ایمنی کمک کند.

هدف داشتن صفر حادثه است، اما هر گونه کاهش در حوادث مربوط به ایمنی نسبت به معیارهای قبلی یک نتیجه مثبت است. این شاخص نه تنها معیار موفقیت پروژه است بلکه نشان‌دهنده تعهد سازمان به استانداردهای ایمنی نیز می‌باشد.

پیگیری زمان

پایبندی به زمان‌بندی‌ها نشانه‌ای مهم از مهارت مدیریت پروژه در هوانوردی است. باید در نظر بگیرید که آیا پروژه شما به موقع تکمیل شده یا تأخیرهایی داشته است. تأخیر در پروژه‌های هوانوردی می‌تواند اثرات زنجیره‌ای ، از افزایش هزینه‌ها تا به خطر افتادن ایمنی داشته باشد. بنابراین، یک پروژه موفق پروژه‌ای است که مهلت‌های زمانی خود را رعایت می‌کند یا حتی زودتر از موعد تکمیل می‌شود، که نشان‌دهنده برنامه‌ریزی مؤثر و تخصیصدرست منابع است.

توازن بودجه

نظارت مالی اساس هر پروژه هوانوردی است. نظارت دقیق بر بودجه و مقایسه هزینه‌های واقعی با هزینه‌های پیش‌بینی شده ضروری است. یک پروژه موفق در بودجه خود باقی می‌ماند یا ایده‌آل‌تر از آن، بدون کاهش کیفیت یا ایمنی، هزینه کمتری دارد. هزینه‌های اضافی می‌تواند نشانه‌ای از مدیریت نادرست یا چالش‌های غیرمنتظره باشد، بنابراین حفظ انضباط مالی شاخص واضحی از موفقیت پروژه است.

کنترل کیفیت

اطمینان از کیفیت در هوانوردی غیرقابل مذاکره است. عملکرد و قابلیت اطمینان هواپیماها، سیستم‌ها و فرآیندها باید مطابق با استانداردهای سختگیرانه باشد. ارزیابی کیفیت کار پس از تکمیل پروژه، از جمله رعایت الزامات قانونی و مشخصات عملکردی، یک معیار کلیدی موفقیت است. نتایج با کیفیت بالا منجر به قابلیت اطمینان بهتر، مشکلات نگهداری کمتر و شهرت بهبود یافته می‌شود.

رضایت ذینفعان

رضایت ذینفعان نظرات و بازخورد همه افراد متأثر از پروژه، از مسافران و خدمه تا نهادهای نظارتی و شرکا را در بر می‌گیرد. یک پروژه موفق هوانوردی انتظارات این ذینفعان را برآورده یا فراتر می‌برد. نظرسنجی‌ها و بازخورد مستقیم می‌تواند بینشی از سطح رضایت ارائه دهد و تأثیر پروژه را بر کسانی که برای آنها طراحی شده است، نشان دهد.

تأثیر نوآوری

هوانوردی از نوآوری تغذیه می‌کند و پروژه‌های موفق اغلب فناوری‌ها یا فرآیندهای جدیدی را معرفی می‌کنند که عملیات را بهبود می‌بخشند. ارزیابی تأثیر نوآوری شامل بررسی نرخ پذیرش، بهره‌وری‌های به دست آمده و هر گونه مزیت رقابتی به دست آمده است. پروژه‌ای که نوآوری را ترویج می‌دهد و در عین حال مزایای ملموسی ارائه می‌دهد، نشانه واضحی از موفقیت در بخش هوانوردی در حال تحول سریع است.

منبع

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *