مرکز آموزش هوانوردی پارسیس در سال 1389 با هدف آموزش ‌و پرورش نیروی انسانی متخصص به همت احمد رحمانی (رئیس هیئت‌مدیره) و مرحوم خلبان مجید یوسفی مهر (مدیرعامل) تأسیس گردید و به جهت آموزش دوره‌های زمینی و پروازی خلبانی شخصی (PPL)، تجاری (CPL)، پرواز با دستگاه (IR) و آموزش معلم خلبانی (AFI) و با اخذ موافقت اصولی از سازمان هواپیمایی کشوری و با اهداف کمک به خصوصی‌سازی حوزه آموزش هوانوردی و آماده کردن کادر پروازی مجرب برای شرکت‌های هواپیمایی و اشتغال‌زایی در این بخش شروع به فعالیت نمود.

گالری

اطلاعات تماس

021-47289

تهران -اتوبان شهید همت -اتوبان ستاری جنوب -بلوار لاله -خیابان مجاهد کبیر شمالی نبش لاله نهم پلاک 14 طبقه سوم
Unit 3,No 14 ,north mojahed Kabir Blv ,laleh st , south Exp, Hemat Exp .Tehran.IRAN

Info@parsisaviation.com

چگونه می‌توانید اثربخشی همکاری در سازمان‌های هوانوردی را ارزیابی کنید.

چگونه می‌توانید اثربخشی همکاری در سازمان‌های هوانوردی را ارزیابی کنید.

چگونه می‌توانید اثربخشی همکاری در سازمان‌های هوانوردی را ارزیابی کنید.

همکاری در سازمان‌های هوانوردی

اهداف تیمی

برای ارزیابی همکاری به طور موثر، ابتدا بررسی کنید که اهداف تیمی چقدر خوب فهمیده و درک شده‌اند. در یک محیط هوانوردی، اهداف روشن برای ایمنی و کارایی بسیار حیاتی هستند.

باید ارزیابی کنید که آیا همه افراد مسئولیت‌های خود را می‌دانند و چگونه به اهداف گسترده‌تر سازمان کمک می‌کنند. اگر اعضای تیم از نقش‌های خود و نحوه تناسب آنها با ماموریت کلی آگاه باشند، این یک شاخص قوی است که نشان می دهد همکاری موثر است.

حلقه بازخورد

وجود یک حلقه بازخورد باز برای بهبود مستمر در سازمان‌های هوانوردی ضروری است. باید بررسی کنید که آیا سیستمی برای اشتراک‌گذاری بینش‌ها توسط اعضای تیم وجود دارد و اینکه آیا بازخورد به صورت سازنده‌ای برای بهبود فرآیندها استفاده می‌شود یا خیر. همکاری موثر زمانی مشهود است که بازخورد به تغییرات مثبتی منجر شود و همه اعضا احساس راحتی کنند که نگرانی‌ها و پیشنهادات خود را بیان کنند.

مدیریت بحران

در محیط‌های پرخطر مانند هوانوردی، توانایی مدیریت بحران به صورت همکارانه یک آزمون واقعی از تیم‌سازی است. ارزیابی کنید که سازمان شما چگونه به موقعیت‌های اضطراری یا غیرمنتظره پاسخ می‌دهد.

تیم‌های هماهنگ در شرایط پر فشار، هماهنگ کار می‌کنند، به وضوح ارتباط برقرار می‌کنند و وظایف را به طور کارآمد توزیع می‌کنند. اگر تیم شما بتواند در شرایط بحرانی آرامش خود را حفظ کرده و به صورت سیستماتیک کار کند، این به خوبی نشان دهنده تلاش‌های شماست.

توزیع منابع

توزیع منابع یک معیار ملموس از همکاری است. در هوانوردی، این می‌تواند به معنای تخصیص کارآمد تجهیزات، اطلاعات یا پرسنل باشد. بررسی کنید که آیا منابع به راحتی در دسترس کسانی که نیاز دارند قرار می‌گیرند و آیا فرهنگی از سخاوتمندی و حمایت وجود دارد. زمانی که منابع به طور موثری توزیع می‌شوند، نه تنها عملیات را بهینه می‌کنند بلکه اعتماد و وحدت بین اعضای تیم را نیز افزایش می‌دهند.

آموزش مشترک

آموزش مشترک یکی دیگر از جنبه‌های حیاتی همکاری در هوانوردی است. جلسات آموزش مشترک منظم اطمینان می‌دهند که همه اعضا در یک سطح از دانش قرار دارند و می‌توانند به عنوان یک واحد هماهنگ عمل کنند.

بررسی کنید که آیا آموزش جامع است و شامل سناریوهایی است که نیاز به هماهنگی تیمی دارند. هنگامی که تیم‌ها به طور موثری با هم آموزش می‌بینند، برای چالش‌های واقعی بهتر آماده می‌شوند.

بهبود مستمر

در نهایت، ارزیابی کنید که آیا تعهد به بهبود مستمر در سازمان شما وجود دارد یا خیر. در هوانوردی، جایی که فناوری و مقررات دائماً در حال تغییر هستند، تیم‌ها باید با هم تطبیق یابند و یاد بگیرند. به دنبال نشانه‌های آموزش مداوم باشید و بررسی کنید که آیا بهبودهایی از تجربیات گذشته انجام شده است یا خیر. فرهنگی که به یادگیری ارزش می‌دهد، نشان‌دهنده همکاری موثر است.

منبع

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *